Sviatok sv. Petra a Pavla

„Peter a Pavol lámu korene obilia.“

Na sviatok sv. Petra a Pavla, ktorý sa slávi 29. júna sa v tradičnom vidieckom prostredí zvyklo hovorievať –  Peter a Pavol pretrhnú žitám korene – čo znamenalo, že zrno sa oddelilo od koreňa, už nerástlo, ale dozrievalo.

V tradičnej roľníckej kultúre sa zrno považovalo za symbol plodnosti, hojnosti  a blahobytu. Aj z tohto dôvodu sa obilniny pomerne často využívali pri vykonávaní magických úkonov, ktorých zámerom bolo ovplyvniť v pozitívom smere hospodársky a poľnohospodársky stav ich gazdovstva. V niektorých oblastiach ich dokonca používali pri zisťovaní budúcich udalostí, ktoré mali ovplyvniť ich život. Veštenie bolo súčasťou obradového života, pričom sa realizovalo zväčša v kalendárnom cykle obyčajov – napríklad pri slnovrate, rovnodennosti, na Ondreja a Pavla.

Sviatok sv. Petra a Pavla sa spája okrem zrna aj s rastom húb. Dobrý letný dáždik spojený s teplým počasím vytváral vhodné podmienky pre rast húb. Za najideálnejší čas vybrať sa do lesa na zber húb, sa považovalo ráno. Každý hubár mal svoje miestečka, ktorých lokalitu tajil, aby mu náhodou sused huby nepozbieral.

Text : Mgr. Simona Radová